Unieke astrofotografische foto gemaakt van Melkweg NGC 613

28 februari  hebben wij genoten van een hele interessante lezing van twee amateur astronomen die voor ons in begrijpelijke taal en met boeiende foto’s hun hobby nader hebben uitgelegd. De informatie m.b.t. tot deze lezing kun je (mits je lid bent) downloaden via onze download pagina.
Het nieuws hieronder past perfect binnen dit thema:

De geboorte van een supernova, de dood van een gigantische ster.
Tijdens het testen van zijn nieuwe camera op een 16-inch telescoop, ontdekte Victor Buso deze ongelofelijke gebeurtenis.
De gebeurtenis die hij waarnam was puur toeval en is ca. 80 miljoen lichtjaren van ons verwijderd.

 

Melkweg NGC 613 gefotografeerd door Victor Buso, aan de onderkant van de foto rechts uit het midden is een zwarte stip waarneembaar. In de video die gepubliceerd is eerst niets aanwezig en het volgende moment de zwarte stip aanwezig, zoals hier te lezen valt. Dat is het moment van het ontstaan van de supernova.

De foto van Buso is super belangrijk voor de astronomische gemeenschap. Voor het eerst kunnen astronomen waarnemen wat natuurkundigen al hadden voorspelt. Astronomen hebben alleen de mogelijkheid om de naschok van de supernova te registreren en hun telescopen daarna de goede kant op te richten. Dankzij het geluk van Buso kunnen ze nu ongekende informatie vergaren over de supernova.

Het complete verhaal vind je hier.

© Victor Buso

Leave a Reply