Vraag: Hoge ISO of niet?

Vanaf heden zullen we de vragen die binnenkomen bij de webadmin ook op de pagina publiceren.
Zo kunnen meerdere mensen antwoorden en krijgen we op ten duur een soort naslagwerk van vragen met hopelijk antwoorden ;-).

Vraag

Bij matig licht, is het dan verstandig om hoge ISO waarde te kiezen of gewoon een donkere foto accepteren en dan later bewerken? (RAW)

Generiek antwoord

Je moet altijd opletten dat je een foto niet onderbelicht.
Dit kun je zien aan het histogram op je camera.
belichting
Meer informatie hierover kun je vinden op o.a. http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/histogram/
en
http://nl.wikipedia.org/wiki/Belichting_%28fotografie%29
Heb je onderbelichte partijen in je foto kun je deze niet meer terughalen.
Er zit dan geen tekening meer in de zwarte partijen. Zelfs met RAW kun je daar niets meer mee. (dit geldt natuurlijk ook voor de overbelichte partijen).
Zorg ervoor dat je binnen de lijnen van je histogram blijft en dan kun je altijd, bijvoorbeeld in Lightroom, de details zichtbaar maken.
Zolang je dus binnen de lijnen van je histogram blijft is er “niks” aan de hand.
NB: dit zijn alleen richtlijnen!
We nodigen iedereen uit om hier eigen ervaringen te delen, zo leren we weer van elkaar!
Heb je ook een vraag?
Mail ‘m naar webadmin<@>shooters-fotoclub.nl

2 thoughts on “Vraag: Hoge ISO of niet?

  1. Bij matig licht is dit mijn werkwijze:

    – gebruikt een statief + langere sluitertijd (indien mogelijk denk aan bewegende onderwerpen) of grotere diafragma opening (kleiner F getal) indien mogelijk ivm scherpte diepte.

    – Heb je geen statief dan blijft er niets anders over dan een kleiner F getal want meer tijd zal niet gaan ivm de beweging die je maakt door de camera te bewegen en/of een hogere ISO.

    Tip: Doe wat tests met de ISO waardes van je toestel. Tegenwoordig kun je deze best ophogen tot 6400 (licht natuurlijk aan je toestel) terwijl ik vroeger niet meer dan 800 ISO gebruikte.
    Je kunt het beste eens in het schemer wat tests doen door elke keer de ISO op te hogen. Je kunt dan op de computer zien waar je de ISO ruis waar gaat nemen. Dat is dan de grens die je aan moet houden en niet hoger gaan.

    Aan het eind blijft natuurlijk altijd de keuze: wel een foto maar met ruis (door de ISO) of geen foto, wat is beter? Soms wil je gewoon een foto hebben en die moet natuurlijk wel scherp zijn, dan neem je de ruis op de koop toe (lichte ruis is in o.a. Lightroom ook nog wel weg te halen)

  2. Ik heb natuurlijk nog niet zo veel ervaring. Maar mijn ervaring is dat je bij 100 ISO tegenwoordig prima kan fotograferen. Wel zal je snel met statief en lange sluitertijden moeten werken. Ik heb eigenlijk nog niet gewerkt met hogere ISO. Wel is het zo dat de camera’s steeds betere resultaten geven op Hoge ISO waarden. Soms is echt nodig de ISO te verhogen zodat je zonder statief kan blijven werken. Daarnaast deed je dit vroeger ook, door een hogere ISO waarde film te kiezen wordt hij lichtgevoeliger. Ook bij Negatieven heb je het nadeel bij hogere ISO meer ruis. Dat zal altijd blijven. Voor echt goed foto’s zal je toch bij de lagere ISO waardes uitkomen met een goede belichting al dan niet met kunstlicht.

    Ik zie dagelijks foto’s voorbij komen. Heel veel mensen fotograferen ‘s avonds niet omdat je statief nodig hebt. Ik denk dat je bijv. buiten prima foto’s kan maken maar dan wel je ISO moet aanpassen. Ik zal het zeker eens uitproberen. (moet dit zelf ook nog uitvogelen)

Leave a Reply