Exposure

We hebben het vaak over “de juiste belichting” van een foto, maar wat wordt nu eigenlijk bedoeld met “de juiste belichting”? Natuurlijk weten we wel dat we iets niet dusdanig “over” of “onder” moeten belichten zodat er geen tekening meer zichtbaar is in de hooglichten of schaduw maar wat is nu “juist”?

Er waren wat vrije dagen de laatste weken en het weer was deels geweldig dus als ik niet op pad was met de camera heb ik veel fotografie leesvoer naar binnen gewerkt en daar las ik iets wat ik graag met jullie wil delen.
De vraag over de juiste belichting is nog nooit zo simpel en pakkend beantwoord.

LandscapeWorkshopLogo

In de Landscape Photography workshop, een 176 blz. tellend boekwerk vol met tips en trucs over landschapsfotografie vond in ik de inleiding een mooi voorbeeld van de kijk op belichting.

Je ziet 7 foto’s van 1 onderwerp waar de fotograaf 7 verschillende belichtingen heeft gebruikt. Hij zegt hier heel pakkend over:
Deze beelden laten het effect zien van onder- en overbelichting. Welke foto nu het succesvolst is is subjectief, het hangt af van welk beeld (sfeer) de fotograaf wil bereiken in zijn/haar foto.

Zie printscreen van deze bladzijde hieronder.

Exposure

Welke foto vinden jullie het “succesvolst”?

 

One thought on “Exposure

Leave a Reply