De eerste van het nieuwe jaar

Woensdag hadden we onze eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar en er was meteen al van alles te bespreken, zoals bijvoorbeeld onze bijdrage voor de RDF (Regionale Digitale Fotowedstrijd).
Na wat overleg heeft de meerderheid besloten om bij het huidige thema te blijven maar om de foto’s nogmaals te maken en dit keer in zwart wit.
Er is afgesproken dat je even in de whatsapp meldt welke attributen je meeneemt zodat we niet met dubbele foto’s eindigen.
Hierdoor valt het uitje wat gepland stond voor 23 januari in het water, er moet namelijk hard worden gewerkt in de studio.
We gaan hier niet verklappen wat we precies aan het doen zijn (deel je beelden daarom nog niet met het grote publiek 😉 ook al is dat natuurlijk moeilijk want we ze zijn echt al super!

 

 

Leiter_smallLis had dit keer het werk van een inspiratie fotograaf laten zien ipv 1 inspiratie foto.

Ze is op het idee gekomen door de film Carol waarin ze de sfeer van de beelden prachtig vindt. De fotograaf Saul Leiter (1923 – 2013) heeft als inspiratie gediend voor de cinematographer, Ed Lachman die de beelden in Carol voor zijn rekening heeft genomen (overigens is deze man genomineerd voor een oscar!).
Saul Leiter maakt stille, emotionele en gevoelige foto in een wellicht “harde” realiteit namelijk in de grote stad New York.
Saul maakte veel gebruik van de reflectie van ramen waardoor hij fotografeert.

“When we do not know why the photographer has taken a picture and when we do not know why we are looking at it,
all of a sudden we discover something that we start seeing. I like this confusion.”
– Saul Leiter –

Meer over Saul zelf —> saul-leiter

Presentatie: Na de pauze had Javi het woord en vertelde ons een boeiend verhaal over architectuurfotografie. Javi vertelde ons dat je vooral moet letten op de waarheidsgetrouwe afbeelding van de gebouwen. Kijk goed of ze niet omvallen op de foto en probeer dit te corrigeren. Je moet er dus rekening mee houden voordat je het plaatje geschoten hebt. Geef het gebouw extra veel ruimte om zo de lens afwijking (die het gebouw zal laten omvallen) zelf te kunnen corrigeren.
De Shooters werden hierdoor zo enthousiast dat werd geopperd om van het uitje naar Rotterdam een gehele dag te maken. Van ’s morgens tot zonsondergang. Er is veel moois te zien in Rotterdam, architectuur en uiteraard de prachtige haven!

Verder hebben zich 6 mensen aangemeld om mee te doen met de kunstroute.
Dit houdt in dat je in het weekend van de kunstroute op 1 dag een aantal uurtjes aanwezig dient te zijn op de Shooters locatie en dat we met z’n allen gaan denken over de aankleding van dit geheel.

Verder heeft Eric een update gegeven van de fotobondlezing op donderdag 10 maart om 20:00.
Deze lezing wordt door ons georganiseerd en is van de fotobond. Je kunt gratis naar binnnen en je hoeft je niet aan te melden. Nodig zo veel mogelijk mensen zelf uit want het wordt een leuke en interessante avond met Bas Meelker.
We hoeven het natuurlijk extra te vermelden dat je, voor zover mogelijk, wel verwacht wordt aanwezig te zijn.

Een foto van de maand winnaar hebben we niet gekozen, deze komt volgende maand wanneer we foto’s van het thema “Architectuur” gaan bespreken.

Leave a Reply