Verslag RDF bespreking 2017

Hierbij een korte samenvatting van de RDF avond in Ede door Hans

Fotograaf Stan Kerlen besprak alle 88 foto’s apart en gaf ook commentaar op de series als geheel.
Hij deed dit met humor en kon op een respectvolle manier het oordeel van de jury vertegenwoordigen.
Geen enkele foto werd afgekraakt.

Uiteraard wachtten Roel en ik in spanning wat men van onze bijdrage vond.
De serie was zeker als geheel goed samengesteld en daarbij haalden we de derde plaats.
De foto’s afzonderlijk, daar was hij vrij duidelijk over, hij zag de toegevoegde waarde van de multi-exposure niet en vond dat de foto’s onbewerkt waarschijnlijk beter tot hun recht waren gekomen. Dit met uitzondering van de foto van Roel. De foto van de oversteek, daarvan was hij zeer gecharmeerd, het lijnenspel en de golvende beweging waren prachtig benut. Complimenten Roel!!

Ik sprak Stan Kerlen tijdens de pauze even. Hij vond de benadering technisch niet de juiste. We hadden zijns inziens met flits moeten werken en deze synchroniseren op het tweede gordijn zodat je de camera kon bewegen en de flits alleen het gebouw er scherp op zou staan door de flits maar de rest door beweging onscherp. Heb je toch een forse flitsinstallatie nodig om een gebouw goed uitgelicht in beeld te brengen lijkt mij.
Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens, er zijn legio technieken om datgene in beeld te brengen zoals je het voor ogen hebt, daarin is niet, slechts een, de juiste. Hij spoorde ons wel aan hiermee door te gaan en vond het zeker een interessante serie met potentie!

Verder waren er series van wisselende kwaliteit, prachtige eenvoudige composities maar ook mindere series. Ik kreeg de indruk dat deze jury meer op zoek was naar humor in de foto’s, dit in tegenstelling tot vorig jaar. Zo zie je maar weer, je kunt er geen peil op trekken en beste maar overtuigend je eigen gang gaan.

Fotogroep Aalten heeft de eerste prijs behaald met het thema “mens met hond”.
Een zwart-wit serie waarop mensen met hun honden geportretteerd werden. De serie vormde een mooi gebalanceerd geheel en ook de afzonderlijke foto’s waren consistent, alsof slechts één fotograaf deze had gemaakt. Tijdens de bespreking kwam Stan niet echt enthousiast over, maar toch heeft deze serie de eerste plek gehaald.
Uit het rumoer uit de zaal bleek dat ik niet de enige was die hierover nogal verbaasd was, maar evengoed Fotogroep Aalten van harte gefeliciteerd voor alweer de eerste plek!

Welke plek onze serie in het totaal heeft gehaald kon men ons gisteren niet vertellen. Dat wordt een dezer dagen op de site van de fotobond kenbaar gemaakt. De website van de presentator Stan Kerlen is www.stankerlen.net
Een leerzame en inspirerende avond. Wat mij betreft, nieuwe ronden nieuwe kansen, volgend jaar weer 🙂

Groeten,

Hans

Leave a Reply